Marmor – ett klassisk val

Redan de gamla grekerna valde marmor. De använde det i skulpturer och byggnader – till templet Parthenon gick det åt mer än 20 000 ton marmor. De gav också bergarten dess namn – marmor betyder ”glänsande sten”. Marmor bildas när kalksten omvandlas under hög temperatur och högt tryck. Ren marmor är verkligen glänsande vit och innehåller i stort sett bara kalcit. Carrara-marmorn, som fått sitt namn från orten där den bryts, är kanske den mest kända vita marmorn. Den klassiska marmoreringen består av föroreningar av andra mineraler. Olika mineraler ger olika färger. I Sverige finns t.ex. Kolmårdsmarmor som får sin gröna ådring av serpentin.

Marmor är ett klassiskt val i köket. Alla vet att de klassiska polkagrisarna bakas på marmorbänkar. Marmor är en relativt mjuk, porös sten och därför inte lika tålig som granit. Den ljusa stenen är också känsligare för sura eller färgade vätskor. Trots det är marmorn populär för sin klassiska charm. Våra marmorskivor är impregnerade och därför extra slitstarka.

Standardsortiment

Sten Tjocklek Yta
Marmor 30 och 40 mm Mattslipad

 

Beställ gärna stenprover här!