Mörk granit – sobert och hållbart

Granit är en av de vanligaste bergarterna på jorden. Den som bildas långt ner i jordskorpan och har därför lite större kristaller än t.ex. diabas som bildas högre upp i berglagren. Krisltallernas storlek beror på hur snabbt den heta magman kyls av när den närmar sig jordytan. Granit består av fältspat, kvarts och en liten andel glimmer. Färgen varierar beroende på hur mineralsammansättningen ser ut.

Svart granit – Impala

Granit är ett mycket hållbart material. Det tål både stötar, tryck och sura vätskor – egenskaper som gör den till ett bra material för bänkskivor i t.ex. kök.

Svart diabas – Nero Assoluto

Diabas kallas ibland för ”svart granit” även om det inte är granit enligt strikt geologisk definition. Bergarten finns i hela Sverige. I Bohuslän kan du se svarta stråk av diabas i klipporna. Lokalt kallas de för trapp.

Diabas består av mineralerna palgioklas och pyroxen. Pyroxen ger den svarta färgen. Diabas är en gångbergart – det betyder att magman nått högre upp i jordskorapn innan den stelat. Närmre jordskorpan blir avkylningen snabbare – resultatet blir en tätare och hårdare bergart med finare kornighet. Diabasen fungerar bra som bänkskva eftersom den tål vatten och vassa knivar utan att ta skada. Diabasens mörka, jämna yta gör den också lämplig som dekorationsten eller i skulturer.

Mörk labrador

Labrador är en mycket speciell bergart som klassas som ädelsten. Mineralerna i labrador reflekterar ljuset på ett speciellt sätt som ibland får stenen att skimra. Stenen fungerar bra som köksbänk. Vår labrador bryts i Norge.

Standardsortiment

Sten Tjocklek Yta
Svart granit 30, 40 mm Blankpolerad
Svart granit 30, 40 mm Mattslipad
Svart granit 30, 40 mm Antikborstad
Svart diabas 30, 40 mm Blankpolerad
Svart diabas 30, 40 mm Mattslipad
Svart diabas 30 mm Antikborstad
Labrador 30 mm Blankpolerad
Labrador 30 mm Mattslipad

 

Beställ gärna stenprover här!