Över, under eller i samma nivå - du bestämmer

Modern köksinredning är ofta integrerad i köksinredningen på ett annat sätt än den gamla fristående spisen eller diskbänken i zink. Genom att göra urtag i stenen kan vi fälla in en spishäll eller diskho så att den bildar en enhet med bänkskivan.

Infällning av diskho

Diskhoar kan fällas in på olika sätt. De vanligaste är planlimning, underlimning eller ovanpåliggande.

Planlimning: En diskho som planlimmas hamnar ca ½ - 1 mm under bänkskivans yta. Området runt diskhon blir lätt att torka av och hålla rent. Plåtkanten runtom diskhon blir inte heller utsatt för så hårt slitage som vid ovanpåliggande vask. En diskho som planlimmas används som mall åt sig själv för att få en perfekt passning och har en fog som är lika bred runt om.

Underlimning: Tunga grytor och stekpannor slår lätt i och nöter på bänkskivans kant med en underlimmad diskho. På en bänkskiva med en planlimmad diskho blir det diskhons kant (i plåt eller silgranit) som utsätts för slag. Plåten klarar denna typ av slitage bättre än stenen. Självklart utför vi underlimning på kundens begäran även om vi starkt rekommenderar den planlimmade lösningen.

Ovanpåliggande: Ett alternativ till planlimning är iläggning där diskdiskhons eller hällens kanter ligger ovanför stenens yta.

Urtag

För att få ett perfekt urtag måste fabrikat och modell på diskhon eller hällen anges vid beställningen. Om bänkskivan skulle bli för lång med ett urtag kan den tillverkas i delar. Självklart gör vi även hål för blandare och annan utrustning

Förstärkning

Förstärkning kan vara nödvändigt i utsatta partier där skivan är känslig för belastning. Det kan t.ex. handla om en extra lång stenskiva, stenskivor med smala sektioner eller vid ett urtag. Vi förstärker känsliga partier med en glasfiberarmering på skivans undersida. Det ökar hållfastheten och du behöver inte oroa dig för sprickbildningar i bänksksivan.

.